top of page

Stok

Dinamo Envanter sistemi genel yapısı ile en zor ve imkansız gibi görünen uygulamalara çok basit ve hayatın içinden çözümler sunabilmektedir. Stok, işletmenin gelecekte kullanmak ya da satmak üzere elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul ya da varlıklardır. Bu modülde stok ile ilgili tüm işlemler yapılabilir. Sistemde kullanılacak (sipariş, reçete, transfer vb.) her malzeme için bir stok kartı açılır. Stok kartı malzemenin kimlik kartı gibidir, tüm özellikleri burada tanımlanır. Stok tutmanın amaçları;

  • Sürekli üretim,

  • Taleplere anında cevap,

  • Rekabet,

  • Fiyat avantajı

Stok modülünde; kartlar, Future/Option, lokasyonlar gibi sabit tanımlar yapılır, tedarikçi irsaliyesi ile depoya giriş fişi ve satınalma faturası kesilir, depolar arası transfer, giriş, çıkış işlemleri yapılır, stoklarda rezervasyon, üretim fişi oluşturulur, sevkiyat gibi işlemler yapılır ve takibi sağlanır.

DinamoERP Stok modülü fonksiyonlarından bazıları :

  • Stok Giriş/Çıkış Fişi:Genel olarak sistemde stok miktarını düzeltmek (giriş/çıkış yapmak) amacıyla kullanılır. Fiili her hareketin %100 doğrulukla programa aktarıldığı ortamlarda buna hiç ihtiyaç duyulmaz. Ancak bu durum her zaman gerçekleşmediğinden zaman zaman Stok Giriş/Çıkış Fişi kullanılabilir.

  • Stok Rezervasyon Fişi:Stoğun herhangi bir ambardaki istenilen (yeterli) miktarı herhangi bir nedenle (satış siparişi için ya da MPS için rezervasyon hariç, bunlar ayrı evraklar ile rezerv edilir) rezerv edilebilir ve rezervasyon kaldırılana kadar da stok hareketi engellenebilir.

  • Depolar Arası Sevkiyat Mal Teslim Alma Fişi:Firmanın farklı iki yerleşimdeki depoları arasında sevkiyat yapılıyor ve bu işlemin malı alan yetkili tarafından onaylanması isteniyorsa Dahili Depoya Mal Teslim Alma Fişi kullanılmalıdır.

  • Stok Kod – Lot – Seri No – Varyant – Konfigürasyon Kodu Değişim, Transfer Fişi:Ürün/malzeme teslim alındığı anda tüm ayrıştırıcı özellikler belirlenemiyor ise bu evrak kullanılabilir. Örneğin seri numaraları o anda kaydedilemiyor olabilir, ambar içi lokasyonu o anda tespit edilememiş ya da geçici bir lokasyona konmuş olabilir ya da henüz kalite kontrol bölümünün vermesi gereken parametreler belirsiz olabilir. Bu tip durumlarda stoğun giriş hareketi firmanın tercihlerine göre gerçek veya ön kontrol ambarına yapılıyorsa da daha sonradan bu özelliklerin sisteme bildirilmesi gereklidir. Bu amaçla belli detaylarda (kod, lot, seri, …) girilen stok mevcudunu, farklı detaylarda (kod, lot, seri, F/O,…) sisteme tanıtmak için bu fiş kullanılır.

  • Depodan Depoya Transfer Fişi:Genellikle firmalarda birden çok depo vardır ve stoklar çeşitli nedenlerle bu depolar arasında hareket eder. Bu tür işlemler için Depodan Depoya Transfer Fişi kullanılır.

  • Stok Rezervasyon İptal Fişi:Stok üzerindeki mevcut rezervasyonu kaldırmak için kullanılır. Genellikle “Stok Rezervasyon Fişi” ile yaratılan rezervasyonların silinmesi için kullanılır.

  • Satış Siparişi İçin Rezerve Edilmiş Malzeme İçin Depoya Sevk Emri:Sipariş tarafından rezerv edilen ürünlerin sevk onayını veren evraktır. Satış Siparişinden depoya ‘Sevk Edilebilir’ mesajını taşır. Sevk Emri, sevk işlemlerinin bir yetkili tarafından onaylandığı firmalarda hiyerarşik bir evrak niteliği taşır.

  • Depolar Arası Sevk Emri:Firmanın farklı iki yerleşimdeki depoları arasında sevkiyat yapılıyor ve bu işlemin firmadaki bir yetkili tarafından onaylanması isteniyorsa Dahili Depolar Arası Sevk Emri kullanılmalıdır.

  • Demontaj/Bölme Fişi:Üretim fişinin aksine parçalama yapmak için kullanılır. İstenilen malzeme parçalarına ayrılır. Örneğin dışarıdan bütün olarak alınan bir makine, parçalarına ayrıldıktan sonra bu parçalar yedek malzeme olarak kullanılır ya da bir et tesisinde bütün olarak alınan etler kol, deri, kafa, işkembe gibi parçalarına ayrılarak parça parça satılır.

  • Stok Son Durum Listesi:Stok kodu bazında, ambar detaylı stok mevcudu ile toplam giriş miktarı ve toplam çıkış miktarını hesaplayan listedir. Stok miktarları raporun alındığı an için hesaplanır.

  • Stok Hareket Kartı:Bu ekran ile envanter sisteminde bulunan stok kalemlerinin maliyetleri ile birlikte hareketlerini raporlamak amacıyla kullanlır. Çeşitli kriterler bulunduğundan dolayı istenilen şekillerde detaylı bir rapor hazırlanabilir.

  • Fiili Tüketim ile Standart Ürün Ağacı Karşılaştırılması:Üretim fişi üzerindeki ürünlerin ve hammaddelerinin Standart Ürün Ağacı tanımları ile karşılaştırılmasını sağlayan rapordur. Ürünün üretim aşamasında gerçekte harcadığı hammadde ve miktarını daha önce standart olarak verilen ürün ağacındaki hammadde ve miktarı ile karşılaştırır.

  • Stok Yaşlandırma Listesi:Stok kodu bazında toplam girişler, toplam çıkışlar ve kalan miktar ile ambarda hareketsiz gün sayısı alınabilir. Belirtilen dönem sayısı kadar geri gidilerek envanter hesabı da raporlanabilir. Özet ve detay olarak iki farklı şekilde liste alınabilir. Özet raporda istenilen stok kodlarının giriş ve çıkış miktarları, ortalama kaç gün ambarda beklediği görülebilir. Detay raporunda ise hangi evraklarla yapılan giriş işlemlerinden bakiye miktar kaldığı görülebilir.

bottom of page